Είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά οι ‘Εκλεκτοί του Θεού;’





Πηγή: www.corior.blogspot.com

By Alan Feuerbacher



Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά (για συντομία Μ.τ.Ι), προσπαθούν να υπερασπιστούν τη θρησκεία τους επειδή κατά καιρούς προβαίνουν σε σοβαρές αλλαγές των βασικών διδασκαλιών τους συγκρίνοντας τους εαυτούς τους με τους αρχαίους Ισραηλίτες. Υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλίτες ήταν ο 'εκλεκτός λαός του Θεού', αν και διέπραττε διαρκώς λάθη. Έτσι κι εμείς, λένε, μολονότι κάνουμε λάθη παραμένουμε ο 'εκλεκτός λαός του Θεού' σήμερα.



Φυσικά, το απλό αυτό επιχείρημα δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, οι Ισραηλίτες ήρθαν σε ύπαρξη ως αποτέλεσμα της υπόσχεσης του Θεού προς τον Αβραάμ. Ο Θεός έκανε τους απογόνους του Αβραάμ να αυξηθούν καταπληκτικά και να γίνουν ένας πολυάριθμος λαός. Ήρθαν σε ύπαρξη επειδή ο Θεός το ήθελε και κατηύθυνε έτσι τα πράγματα. Προείπε ότι θα τους καθιστούσε τον 'εκλεκτό του λαό' λόγω της υπόσχεσής του προς τον Αβραάμ. Το ότι ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού δεν είχε να κάνει με τη διαγωγή τους ως ατόμων ή ως έθνοςη σχέση τους με τον Θεό ελάχιστα συνδεόταν με την αξία τους ως ατόμων. Ήταν σχέση που εξυπηρετούσε τους σκοπούς του Θεού, ως επί το πλείστον.



Τελικά, ο Θεός έγινε γνωστός στους Ισραηλίτες ως 'Ιεχωβά', τους οδήγησε στο να τον λατρεύουν, και τους παρέδωσε το Νόμο Του. Ωστόσο, και άλλοι άνθρωποι έξω από τα όρια του έθνους Ισραήλ μπορούσαν επίσης να λατρεύουν τον Ιεχωβά, όπως έκανε ο Ιώβ και οι φίλοι του. Κι όπως γνωρίζουμε, τελικά ο Θεός εγκατέλειψε τους Ισραηλίτες εξαιτίας της απιστίας τους και σχημάτισε τη 'Χριστιανική Εκκλησία'.



Η Χριστιανική Εκκλησία ήταν κατά κανόνα πολύ διαφορετική από την Ιουδαϊκή Εκκλησία. Η τελευταία, δεν ήταν σε θέση να εκλέξει πού θα ανήκει. Ήταν Ιουδαίοι εκ γενετής. Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση της Χριστιανικής Εκκλησίας, οι άνθρωποι ώφειλαν να λάβουν μια συνειδητή απόφαση για να συνταυτιστούν με τη Χριστιανική Εκκλησία. Έγιναν ή παρέμεναν Χριστιανοί λόγω της διαγωγής τους και της σχέσης τους με τον Θεό και τον Χριστό. Οι Ισραηλίτες ήταν και παρέμεναν Ισραηλίτες άσχετα με το εάν διέπρατταν άσχημα πράγματα. Αλλά ο Χριστιανός δεν μπορούσε να παραμείνει Χριστιανός για πολλούς λόγους. Στην πραγματικότητα, οι κανόνες που έθεσαν διάφοροι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης αποτελούσαν ένα τέστ της Χριστιανοσύνης. Οποιοσδήποτε παραβίαζε ορισμένους κανόνες διαγωγής, εξ ορισμού, δεν εθεωρείτο Χριστιανός (βέβαια, μιλάμε για χονδροειδείς παραβάσεις για τις οποίες συμφωνούν όλοι όσοι ομολογούν ότι είναι Χριστιανοί). Οποιοσδήποτε απαρνούνταν τη Χριστιανική πίστη δεν ήταν πλέον Χριστιανός, ενώ εάν ένας Ισραηλίτης απαρνούνταν τη θρησκεία του παρέμενε Ιουδαίος.



Ο Χριστός ίδρυσε τη Χριστιανική Εκκλησία, δηλαδή, ολόκληρο το σώμα των πιστών Χριστιανών και είπε ότι θα ήταν 'μαζί' τους μέχρι την επάνοδό του. Υποθέτοντας ότι αυτό αληθεύει σήμερα, ολόκληρο το σώμα των πιστών Χριστιανών στη γή θα αποτελούσε τη Χριστιανική Εκκλησία. Σ΄αυτό το σημείο οι Μ.τ.Ι. αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.



Οι Μ.τ.Ι. διδάσκουν ότι αυτοί και μόνο αυτοί αποτελούν τους αληθινούς Χριστιανούς κι ότι 'ολόκληρο το σώμα των πιστών Χριστιανών στη γή', απαρτίζεται από Μ.τ.Ι. Ίσως μερικοί από αυτούς να παραδεχθούν ότι κάποια λίγα άτομα έξω από την οργάνωσή τους μπορεί να είναι αληθινοί Χριστιανοί, αλλά κάτι τέτοιο δεν το ομολογεί η οργάνωση των Μαρτύρων ούτε το διδάσκει μέσω των εντύπων της Εταιρίας. Η ηγεσία τους έχει δηλώσει ρητά ότι η σωτηρία για τους Χριστιανούς δεν μπορεί ν΄αποκτηθεί έξω από την οργάνωση των Μαρτύρων, και ότι αυτή μόνο είναι η 'κιβωτός της σωτηρίας'. Με αυτού του είδους τις διδασκαλίες, οι Μ.τ.Ι. καταδικάζουν όλους τους άλλους Χριστιανούς σαν ψεύτικους, απατεώνες, και μέλη του πονηρού 'Χριστιανικού κόσμου'. Κατά συνέπεια, θα ανέμενε κάποιος ότι οι Μάρτυρες, ως άτομα και ως οργάνωση θα ήταν ανώτεροι από τους άλλους που ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί, και θα παρέμεναν τέτοιοι. Εξάλλου, κανένας δεν γίνεται Χριστιανός εκ γενετής, αλλά κατόπιν επιλογής.



Οι Μ.τ.Ι διδάσκουν επίσης, ότι δεν υπήρχαν αληθινοί Χριστιανοί μέχρι τη δεκαετία του 1870, όταν ο ιδρυτής της Εταιρίας Σκοπιά, Κάρολος Τέϊζ Ρώσσελ, ξεκίνησε τις Βιβλικές του μελέτες. Διδάσκουν ότι ο Ρώσσελ ήταν το πρώτο σύγχρονο μέλος των 'χρισμένων' 'της τάξης του πιστού και φρονίμου δούλου'. Ωστόσο, αυτό συγκρούεται με μια άλλη διδασκαλία ότι η 'κάθε μια γενιά χρισμένων της τάξης του δούλου έτρεφε την επόμενη γενιά'. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ποτέ δεν έδωσαν μια ικανοποιητική εξήγηση αυτής της καταφανούς αντίφασης.



Εν πάση περιπτώσει, οι Μ.τ.Ι. διδάσκουν ότι ο Θεός τους έφερε σε ύπαρξη στα τέλη της δεκαετίας του 1870 ως 'Σπουδαστές της Γραφής' κάτω από την ηγεσία του Ρώσσελ. Μετά το θάνατο του Ρώσσελ, την ηγεσία της Εταιρίας Σκοπιά ανέλαβε ο Ιωσήφ Φ. Ρόδερφορδ, και έκτοτε διδάσκουν ότι το 1919 ο Χριστός έκανε μια επιθεώρηση όλων των Χριστιανικών θρησκειών στη γή όπου βρήκε μονάχα τους Σπουδαστές της Γραφής να πληρούν τα κριτήρια των αληθινών Χριστιανών, απορρίπτοντας όλους τους άλλους, και εξέλεξε τους ηγέτες της Σκοπιάς για να είναι υπεύθυνοι πάνω 'σε όλα τα υπάρχοντα του Χριστού'. Συνεπώς, διαπιστώνουμε ότι οι Μ.τ.Ι. διδάσκουν όχι μόνο ότι ο ίδιος ο Θεός ίδρυσε τη θρησκεία τους τη δεκαετία του 1870, και διόρισε τους ηγέτες τους ως τον 'πιστό δούλο', αλλά και ότι ο Χριστός το επιβεβαίωσε αυτό και έδωσε στους ηγέτες τους μεγάλη πνευματική εξουσία πάνω σε ολόκληρο το σώμα των Χριστιανών παγκοσμίως το 1919.



Πού στηρίζουν οι Μ.τ.Ι πραγματικά αυτό το συλλογισμό, πέρα από την αμφίβολη ερμηνεία τους πάνω στις Γραφές; Στον ισχυρισμό τους ότι αυτοί και μόνον αυτοί ήταν τόσο καλύτεροι από όλες τις Χριστιανικές ομάδες, ώστε ο Χριστός διόρισε ειδικά τους ηγέτες τους το 1919 να αναλάβουν πνευματική εξουσία πάνω σε όλα τα υπάρχοντά του, περιλαμβανομένων όλων των Χριστιανών! Με άλλα λόγια, στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς πάνω στην αξίωσή τους ότι η διαγωγή τους ήταν και παραμένει ανώτερη από κάθε άλλον και ότι οι διδασκαλίες τους, στην ουσία, είναι παρόμοιες με εκείνες των πρώτων Χριστιανών!



Συνοπτικά, οι Μ.τ.Ι. διδάσκουν ότι αποτελούν σήμερα τον 'εκλεκτό λαό του Θεού' λόγω της διαγωγής τους και των διδασκαλιών τους, ενώ οι Ισραηλίτες ήταν οι 'εκλεκτοί του Θεού' εκ γενετής. Αυτές οι δυό καταστάσεις δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους.



Είναι φυσικό αυτό να αφήνει τους Μάρτυρες εκτεθειμένους σε αρνητική κριτική. Τι γίνεται αν οι ισχυρισμοί τους ότι είναι τόσο καλοί Χριστιανοί δεν είναι αληθινοί; Τι γίνεται αν η ίδια η ηγεσία τους αποδειχθεί άπιστη στο Θεό, αφού χρησιμοποιεί ψεύδη στο όνομα του Θεού; Θα τους καθιστούσε κάτι τέτοιο ανάξιους να είναι οι 'εκλεκτοί του Θεού'; Και βέβαια θα τους καθιστούσε ανάξιους! Η αλήθεια για το βασικό ισχυρισμό των ηγετών των Μαρτύρων ότι μιλάνε εκ μέρους του Θεού δεν υποστηρίζεται από την άλλη πλευρά, από την πλευρά του Θεού. Είναι ένας αναπόδεικτος ισχυρισμός. Εφόσον ο Θεός δεν απαντά σε ερωτήσεις αυτού του είδους, οι άνθρωποι πρέπει να παρατηρήσουν τους Μ.τ.Ι. και να κρίνουν οι ίδιοι εάν έχουν τα προσόντα που επικαλούνται. Και αυτό συμβαίνει μεταξύ των παρατηρητών που ερευνούν και εξετάζουν τις αξιώσεις των Μαρτύρων σε όλο τον κόσμο.



Στο φόρουμ αυτό αλλά και σε πολλά άλλα, καθίσταται εμφανές ότι πολλές διδασκαλίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά κι ιδιαίτερα η πιο θεμελιώδης από αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την κριτική. Δεν διαθέτουν τα μέσα να αποδείξουν ότι αυτοί αποτελούν τους 'εκλεκτούς του Θεού'. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους Ισραηλίτες και να κλαψουρίζουν, 'Ναι, ήταν οι εκλεκτοί του Θεού παρά τα ελαττώματά τους, και το ίδιο συμβαίνει και με εμάς'. Ατομικά οι Μ.τ.Ι. έχουν τόσο έντονα κατηχηθεί μ΄αυτή τη θεμελιώδη διδασκαλία ώστε δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο. Η πίστη τους στην οργάνωση βασίζεται μόνο σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς, όχι σε αποδεδειγμένα γεγονότακαι όλοι οι Μ.τ.Ι. το γνωρίζουν αυτό. Γι αυτό πολλοί απ΄αυτούς θυμώνουν όταν αμφισβητείται αυτό το βασικό τους δόγμα.



Οι Μ.τ.Ι. μπορούν κατά βάση να αποδείξουν ότι οι επικριτές τους κάνουν λάθος παρέχοντας απλά πειστικές και απτές αποδείξεις των ισχυρισμών τους. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά θα αποδείξουν ότι οι επικριτές τους έχουν δίκιο εάν αποτύχουν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στις αμφισβητήσεις και τα ερωτηματικά που έχουν διατυπωθεί. Συνήθως, οι απαντήσεις που δίνει η Εταιρία σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν προσωπικές ύβρεις κατά των διαφωνούντων που κυρίως αποτελούνται από επιθέσεις κατά των ίδιων των ατόμων και από αστήρικτους ισχυρισμούς. Αυτό το είδος αντίδρασης απλά επιβεβαιώνει περαιτέρω την άποψή μας ότι οι Μ.τ.Ι. δεν είναι πολύ διαφορετικοί από οποιαδήποτε άλλη Χριστιανική θρησκεία. Αντίθετα, είναι υποκριτές που παριστάνουν τους ανώτερους Χριστιανούς.



Μετάφραση από Συνεργάτη

No comments:

Post a Comment

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΗΕ-ΣΚΟΠΙΑ

Υπερήφανο μέλος του VAST APOSTATE ARMY

Υπερήφανο μέλος του VAST APOSTATE ARMY
Κάντε κλικ!

Το μυστικό βιβλίο των "Πρεσβυτέρων" σε PDF!

R.FRANZ: Πρώην μέλος του Κυβερνώντος Σώματος των "Μαρτύρων του Ιεχωβά"

R.FRANZ: Πρώην μέλος του Κυβερνώντος Σώματος των "Μαρτύρων του Ιεχωβά"